مهر در لغت یعنی مالی که در زمان خوندن صیغه عقد ازدواج، بر عهده ی شوهر گذاشته میشه تا به همسرش بده و دین و بدهی مرد به زن هست.
در علم حقوق هم مهر، مالیه که به موجب عقد نکاح (موقت یا دائم)، مرد ملزم به دادن اون به زن میشه. یادتون باشه که مهریه، حتما باید جنبه مالی داشته باشه. اصطلاحا گفته میشه مالیت داشته باشه. یعنی چیزی که مال به حساب نمیاد رو نمیشه به عنوان مهریه تعیین کرد. حالا این که بعضیا میان مهریه خودشون رو چند یا چندهزار شاخه گل قرار می دن چیز دیگه ایه. خب البته داشتیم کسی که مهریه اش، میلیون عدد شاخه گل بود و طرف هم رفت و اون میلیون عدد شاخه گل رو بار چندتا کامیون کرد و آورد داد که فیلماشم پخش شد که همه گل ها کنار خیابون بود و غیره.
دقت کنید علت اینکه این رو توضیح دادم این نیست که خدای ناکرده، بی احترامی به اون سرکار خانم شده باشه که چرا مهریه خودش رو میلیون عدد شاخخه گل قرار داده،
بحث بر سر اینه که اگر شما، یه پیز مشخصی رو مهریه کنید، نمی تونید طرف شوهر رو مجبور کنید که پولش رو بده یا چیز دیگه ای جاش بده.
دادگاه هم نمی تونه چنین اجباری کنه. مرد هم نمی تونه چیز دیگه ای جاش پرداخت کنه. به عنوان مثال: فرض کنید مهریه یک زنی 14 عدد سکه تمام بهار آزادی باشه.
اینجا شوهر می تونه بره سکه سال 59 بخره بیاره بده. می دونید که سکه بهار آزادی تا یه سالی یه قیمت داره و کمتر از اون سال، فقط به ارزش وزن طلاش، قیمت گذاری میشه و دیگه امتیاز سکه بهار آزادی رو نداره که بالاتر از قیمت وزن طلاش معامله میشه.
از اون طرف هم، اگر مهریه یک نفر 14 عدد سکه طلای تمام بهار آزادی سال 86 باشه دیگه مرد نمی تونه بره سکه ضرب سال 85 بیاره.
منتها گاهی می بینید که پرداخت اون مهریه ممکن نیست اصلا. مثلا زمانی که مهریه یه خانم، سفر زیارتی به اماکن زیارتی سوریه باشه. اون جا هم مرزها بسته شده و امکان رفتن نیست. یا مثلا حج تمتع باشه ولی امکان به جا آوردنش توسط مرد نیست یعنی می تونه وجهش رو پرداخت کنه اما نمی تونه بدون طی مقدمات قانونیش، زن رو به حج ببره.
در اینجا، دادگاه با استعلام از سازمان حج و زیارت، پولش رو از مرد می گیره و به زن می ده. به این صورت که مرد محکوم به پرداخت میشه و این اتفاق، در مرحله اجرای احکام میفته.
بعضی این اعتقاد رو دارند که مهریه برای زن مانند اینه که زن بخواد روی خودش قیمت بگذاره که بعدها بهش خواهیم پرداخت که این طرز تفکر، چقدر اشتباهه و کجاها می تونه به زن آسیب بزنه. همین الان بگم که مهریه در رابطه ی ازدواج، بیشترین تاثیرش رو جایی میگذاره که زن بخواد طلاق بگیره و طلاق از طرف زن باشه. اونجاست که می بینیم وقتی زن مهریش کمه، چه مشکلاتی در صدور حکم طلاق براش پیدا میشه و بعضی اوقات ممکنه بخاطر این که مهریش کم بوده، حتی یه مالی هم باید اضافه تر به غیر از بخشش تمام مهریه، به شوهرش بده که در جای خودش و در بحث طلاق در موردش صحبت می کنیم.
خیلی از خانم ها یا آقایون، فک میکنن مهریه فقط برای عقد دائمه. اما اینجور نیست.
در عمل، مهریه در عقد موقت هم قطعا قابل وصوله منتها به شرطی که در دفتر ازدواج، ثبت کرده باشند یا به اصطلاح، دفترچه عقد موقت داشته باشند یا حداقل، یک برگه ای بینشون باشه.
البته بدون برگه و با شهادت شهود هم قابل اثباته ولی خب، وقتی میشه نوشت، چرا بریم سراغ راه سخت تر و دنبال شهادت شهود باشیم به علاوه اینکه شهادت شهود در این موارد، باید جزئیات زیادی داشته باشه و اثبات از طریق شهادت شهود، واقعا اینجا کار سختیه.
در ماده ی 1082 قانون مدنی گفته شده به محض اینکه عقد جاری و ثبت شد زن مالک مهریه میشه و میتونه برای دریافت اون اقدام کنه. البته این به این معنا نیست که اگر عقد ثبت نشد، نمیشه مهریه رو دریافت کرد منتها یکسری حمایت های قانونی که با ثبت عقد ایجاد میشه اینجا نداریم و زن باید همزمان با مطالبه مهریه، الزام به ثبت عقد رو هم بخواد البته باز دوباره بحث جدیدی پیش میاد و اون اینکه کدوم عقد مد نظر قانون هست اینجا؟
منظور عقد دائمه یا موقت؟ خود قانون گذار گفته عقد موقت نیاز و الزامی به ثبت نداره. در واقع اهداف متعددی داشته که در جای خودش بحث می کنیم. منتها در همین حد که اگر زنی بابت عقد موقت ثبت نشده، تقاضای مهریه داشته باشه، الزامی نیست که دادخواست الزام به ثبت عقد موقت رو هم بده، و فقط با اثبات عقد موقت، می تونه مهریه رو دریافت کنه. منتها بحث شهود و میزان مهریه و غیره و اختلافاتی که در پیش رو هست رو هم باید در نظر بگیره.
برای دریافت مهریه به موجب بخشنامه ی رئیس قوه قضاییه و الزامی که در قانون برنامه ششم توسعه اومده بود، باید قبل ازتقدیم دادخواست و مراجعه به دادگاه، اول از طریق اداره اجرای ثبت، مهریه را مطالبه می کردید و اگر مالی از شوهر (زوج) شناسایی نمی شد و یا کافی نبود باید گواهی ختم عملیات ثبتی رو تقاضا می دادید و می گرفتید و بعدش با در دست داشتن گواهی ختم پرونده اجرایی در اداره ثبت، از دادگاه خانواده مطالبه ی مهریه می کردید
اما الان و در حال حاضر، با توجه به اتمام مدت قانونی 5 ساله ی برنامه ی ششم توسعه، و شروع برنامه هفتم، این بخشنامه هم بلااثر شد و نیازی نیست که اول از طریق اجرای ثبت اقدام بشه. در برنامه هفتم توسعه هم چنین الزامی پیش بینی نشده.
سوال اینجاست که این قبیل قوانین چه ارتباطی به مهریه و حقوق زن و شوهر داره. پاسخش روشنه: قوانین پیچیده اس و رعایتش هم واجب.
به همین دلیله که اشخاصی که در دادگاه ها، وکیل دارند با سرعت بالاتر و بهتری کارشون به نتیجه می رسه و افرادی که وکیل ندارند، دائما در دادگاه ها، در حال مشاوره گرفتن سرپایی هستن و آخرش هم به نتیجه نمی رسند و باقی ماجرا.
اما این به این معنا نیست که شما نمی تونی از طریق اداره ثبت، مهریه رو مطالبه کنی. کلا هر سند رسمی رو میشه از طریق اداره ثبت، مطالبه کرد و علیه بدهکار، اقدام ثبتی نمود و از مزایای قانون ثبت و آئین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجراء و طرز رسیدگی به شکایت از عملیات اجرائی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور استفاده کرد.
پس الان هم ما دو راه برای دریافت مهریه داریم که اینجا براتون توضیح میدیم.
اولین راه از طریق اجرای ثبت و دومین راه از طریق دادگاه خانواده.
برای دریافت مهریه از طریق اجرای ثبت اسناد رسمی بر خلاف تصور اکثر مردم، طولانی در پیشه. اکثرا فکر می کردند که اداره ثبت راه سریعی هست و تا اجرائیه مهریه بره در خونه آقا، فرداش زنگ میزنن که خانم تشریف بیارید مهریه شما آماده اس.
حتی یه تصورات اشتباهی هم وجود داره که مثلا میشه مهریه رو از پدر شوهر وصول کرد یا اگر شوهر فوت کنه، میشه از اموال پدر شوهر وصول کنیم و این قبیل تصورات که همش غلطه.
خب، بریم سر مطالبه مهریه. اول زوجه (زن) باید با در دست داشتن سند ازدواج و مدارک شناسایی از جمله شناسنامه به دفترخانه ای که اونجا ازدواج کرده مراجعه کنه همین ابتدای کار براتون سوال پیش میاد اگر سند ازدواجم رو به هر دلیلی نداشتم ( گم کردم، پاره شده، دست شوهرم هست و ….) چکار کنم؟
اینجا باید با مدارک شناسایی به همون دفترخونه ای که اونجا ازدواج کردید مراجعه کنید و قبل از هر اقدامی تقاضای اخذ رونوشت از سند ازدواجتون رو بدید که معمولا طی یک ساعت صادر میشه.
در مرحله ی بعدی از همون دفترخونه ای که درش عقد کردید باید تقاضای صدور اجرائیه کنید و فرم های مربوط به معرفی اموال زوج و استعلام و توقیف اموال از جمله خودرو، خط تلفن، ملک (پلاک ثبتی)، حساب های بانکی، سهام و … را که دفتر ازدواج در اختیارتون قرار داده رو پر کنید.
یادتون باشه که هر شهری که عقد کرده باشید پرونده ثبتی شما در همون اداره ثبت اون شهر باز می شه و شما نمی تونید چون قبلا یه شهر دیگه عقد کردید و الان یه شهر دیگه هستید برید سراغ اداره ثبتی که الان در اون شهر زندگی می کنید.
پس از صدور اجرائیه و اختصاص شماره پرونده ای به شما که از طریق پیامک برایتان ارسال میشه، به محض دریافت پیامک برای اخذ نوبت از اداره پنجم اجرای اسناد رسمی تهران با مراجعه به آدرس اینترنتی http://217.11.27.76:5056 و برای خارج از تهران www.ssaa.ir اقدام کنید، اجرای ثبت تمام اموال بدهکار یعنی همون شوهر (زوج) رو توقیف میکنه. در روز نوبت به اجرای مربوطه مراجعه و نتیجه ی درخواست های مربوط به شناسایی و توقیف اموال را از کارشناس مربوطه جویا بشید.
در نظر داشته باشید که اگر مالی که از شوهر شناسایی میشه، در شهر دیگه ای باشه، اداره ثبت باید یک نیابت بده به اداره ثبتی که مال در اونجا شناسایی شده و این قسمت پرونده رو در اون شهر، پیگیری کنید.
برگردیم به قبل از توقیف. خب بعد از اینکه مالی شناسایی و بعدش توقیف ثبتی شد، باید به دفاتر پیشخوان مهریه مراجعه کنین و در خواست ارزیابی و کارشناسی کنید بعد بازهم نوبت بعدی نزد کارشناس مربوطه برید و با ورود به لینک اعلامی هزینه ی کارشناسی رو پرداخت میکنید و اسکرین شات میگیرید.
دفاتر پیشخوان، یه چزی شبیه دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا دفاتر خدمات دولت هستند که در واقع، رابط بین مردم و اداره ثبت به حساب میان در مطالبه مهریه.
یعنی شما هر تقاضایی داشته باشید، باید اول برید اون دفاتر و تقاضا بدید و بعد از گذشت 20 روز (تهران 20 روزه)، مراجعه کنید و کارتون رو پیگیری کنید البته با اخذ نوبت اینترنتی نه بدون نوبت.
بعد از اعلام نظریه ی کارشناسی، نظریه به طرفین ابلاغ میشه که اگر اعتراضی دارند باید ظرف 3 روز به نظریه ی کارشناس اعتراض کنند.
توجه کنید که از زمان اعلام نظریه ی کارشناسی، پیگیری های خودتون رو بیش از پیش کنید چرا که به جهت طولانی بودن فرآیند ابلاغ و آگهی مزایده و غیره تا زمانی که تعیین وقت برای انجام مزایده بشه امکان داره اعتبار نظریه ی کارشناسی تموم بشه و شما متحمل پرداخت دوباره ی هزینه ی کارشناسی و طی کردن مراحل آن بشید چرا که نظریه ی کارشناسی در تعیین قیمت، 6 ماه اعتبار داره.
مجموعه وکالتی عدل آذر پرونده های زیادی در این حوزه رو کار کرده و وکلای خانم و آقایی که در این مجموعه هستند، بارها و بارها از طرف زن علیه شوهر یا از طرف شوهر برابر زن، در اداره ثبت وکالت کردند و این خودش باعث میشه که به همه فوت و فن های اداره ثبت آگاه باشن. تازه ما اینجا داریم همه چیز رو خیلی دقیق شرح می دیم و یک کلمه هم کپی نداریم و همه تجربیات خودمون هست منتها اینم بدونید که همه چیز رو نمیشه مو به مو گفت و خیلی از اوقات، خیلی از بخش های کار تجربیه و باید طی تجربه، بهش برسید.
در مرحله ی بعدی با پیگیری های شما آگهی مزایده انجام میشه و در آگهی مشخصات مال مورد مزایده، قیمت کارشناسی، روز، تاریخ و ساعت و محل برگزاری مزایده بیان میشه و هر شخصی که میخواد در مزایده شرکت کنه باید قبل از برگزاری، 10 درصد مبلغ پایه کارشناسی رو به حساب سپرده ثبت با شناسه واریز اعلامی، واریز بشه و بعد در جلسه مزایده حاضر بشه.
البته الان ظاهرا در تلاش هستند که مزایده اداره ثبت رو هم مثل مزایده دادگاهها، از طریق سایت و غیرحضوری انجام بدن اما در مزایده های غیرحضوری، اشتباهاتی رخ می ده که یکی از اون موارد رو اخیرا در یکی از پرونده های مزایده دادگاه از طرف برنده مزایده شاهد بودیم و مستندش رو داریم، اون هم به این علت که روزهای مزایده و شمارش تقویمی این روزها بسیار حساس هست و یک اشتباه ساده، منجر به از بین رفتن پول شرکت کننده در مزایده ممکنه بشه. البته این اشتباه گاهی از طرف کاربر هست و گاهی از طرف سیستم و سایت.
بعد از برگزاری مزایده، صورتجلسه مزایده تنظیم میشه و به امضای خریدار، نماینده ی دادستان، و متصدی مزایده و ریاست اداره میرسه. اگر مزایده غیرحضوری باش امضاء از طریق ارسال کد روی خط موبایل شخص انجام میشه که لازمه شخص، قبلا رفته باشه دفتر خدمات الکترونیک و امضاش رو ثبت کرده باشه،
چون خیلی از افراد توی دادگاه ثبت نام در سامانه عدل ایران انجام دادن و در ثبت نامهای این شکلی، امضاء شخص در سامانه ثبت نمی شه.
بعد از طی شدن مراحلی که گفتیم، پیش نویس سند انتقال اجرائی توسط کارشناس تنظیم می شه، و بعد در روز تعیینی توسط معاونت مربوطه همراه با نماینده در دفتر اسناد رسمی ای که اداره ثبت معرفی کرده حاضر میشین و سند تنظیم شده به نام شما توسط نماینده ی ثبت امضا میشه.
این نکته یادتون باشه که پرداخت هزینه های اجرایی و نیم عشر دولتی هم برعهده ی شماست. نیم عشر دولتی یعنی یک بیستم قیمت اون مال باید به دولت پرداخت بشه و اداره ثبت یه چیزی هم داره به نام حق حراج که 15 درصد ارزش مال رو به عنوان حق حراج بر می دارن.
یعنی حدود 20 درصد از قیمت مال، از دست شما میره و البته می تونید از طریق دادخواست جداگانه ای در دادگاه، این مبالغ رو مطالبه کنید منتها اول باید مستندات قاننی و خود قانونش رو هم بدونید.
ضمنا اگر هزینه اجرایی رو هم پرداخت نکرده باشید که معمولا هم اولش پرداخت نمیشه، در این مرحله که وجه به دست شما رسیده، واحد حسابداری این مبلغ رو هم محاسبه میکنه و ازتون دریافت می کنه.
حالا بریم سر مطالبه مهریه از طریق دادگاه خانواده:
برای مطالبه مهریه از طریق دادگاه خانواده، اول باید دادخواستی با عنوان مطالبه ی مهریه رو با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، ثبت کنید و اونها برای شما به دادگاه ارسال کنند، یادتون باشه اگر توانایی پرداخت هزینه ی دادرسی رو ندارید از دفتر خدمات بخواید که خواسته ی اعسار از هزینه ی دادرسی رو نیز در دادخواست شما بیاره. قبلش هم باید فرم استشهادیه اعسار رو پر کرده باشید و 2 نفر ترجیحا آقا، اون رو برای شما امضاء کرده باشند و در واقع براتون گواهی کنند که شما توان پرداخت 3 و نیم درصد هزینه دادرسی رو ندارید.
یعنی اگر مهریه شما معادل یک میلیارد تومن باشه، باید 35 میلیون تومن هزینه دادرسی پرداخت کنید. دادگاه معمولا این شهود رو نمی خواد و بدون حضور شهود، به اعسار شما رسیدگی می کنه و حکم میده.
عموما هم اعسار رو قبول می کنن. طی این سالها فقط 2 مورد دیدم که اعسار خانم رو قبول نکردن، یک موکلی داشتیم که خیلی اوضاع اقتصادی خوبی داشتن و مالک املاک زیادی بودند که شوهر خانم در دادگاه، در دفاع از هزینه دادرسی، این موضوع رو به دادگاه اعلام کرد، البته تجدیدنظرخواهی کردیم و دادگاه تجدیدنظر نهایتا اعسار خانم رو پذیرفت،
یکی هم موردی بود که خانم کارمند صدا و سیما بود و قاضی محترم رای داد که خانم معاف کامل نیست و نصف هزینه دادرسی رو باید بده که تجدیدنظر هم تائید کرد. پس الان متوجه شدید که شوهر، میتونه در برابر ادعای اعسار شما بایسته و دفاع کنه،
منتها اخیرا یک بخش نامه ای اومده که از دادگاهها خواستن بدون برگزاری جلسه، به دعاوی اعسار خانم ها در دادگاههای خانواده رسیدگی کنه و رای بدن.
بعد، دادگاه جلسه ی رسیدگی تعیین میکنه و به طرفین ابلاغ میشه. دادخواست مطالبه ی مهریه دفاعی نداره جز اینکه مرد مدارکی ارائه کنه که مهریه خانمش رو داده. مثلا مردی که مالی به خانمش داده مثل خونه ماشین باغ ویلا مغازه یا هرچی و الان ادعا می کنه که بابت مهریهه داده که بعضی دادگاهها به این ادعا ورود می کنن و بعضی ورود نمی کنن که اونم بستگی به موضوع و موقعیت پرونده داره که در جای خودش بحث میکنیم. از این مدل موارد هم زیاد داشتیم.
قضات محترم اولش به صورت یکجا، رای به پرداخت مهریه به نفع زن صادر میکنند. اینجا اگر وکیلی ادعا کنه که من حکم مهریه رو برات گرفتم ادعای بی ارزشی هستش چون مهریه، خیلی چالش نداره و سوال وجواب دادگاه از زوج، اینه که آیا مهریه رو دادی؟ اگر بگه نه که تمام، محکوم می شه و اگر بگه بله، باید دلایل ارائه کنه.
الا اینکه اون مهریه، با یه چیزهای دیگه ای تهاتر شده باشه که باید اثبات بشه که این دیگه واقعا یک دعوای حقوقیه چالشیه و حالا کار وکیل خیلی مهم میشه.
بعد از صدور رای و ابلاغ به طرفین، اگر رای حضوری باشه یعنی طرفتون در جلسه دادگاه حاضر بوده، یا وکیل معرفی کرده بوده یا لایحه فرستاده بوده یا هیچکدوم اما سامانه ابلاغ رو دیده بوده و می دونسته که اون روز و ساعت دادگاه داره اما بازهم شرکت نکرده، رای حضوری قلمداد میشه اما اگر هیچکدوم از این موارد نبوده، رای غیابی قلمداد میشه.
فرق رای حضوری و غیابی در چند مورده:
یکی اینکه رای حضوری فقط 20 روز مهلت تجدیدنظرخواهی داره اما رای غیابی، 20 روز مهلت واخواهی داره و 20 روز مهلت تجدیدنظر.
فرقهای بیشتر بین واخواهی و تجدیدنظر رو هم در سرجای خودش میگیم براتون منتها فعلا همینقدر بدونید که رای غیابی که ظرف 20 روز، واخواهی بشه در همون شعبه ای که اول رسیدگی شده مجددا رسیدگی میشه و اصطلاحا گفته میشه که واخواهی، طریق انتقالی نداره که یه بحث فنی هستش و لازم نیست واردش بشیم الان.
اما اگر تجدیدنظرخواهی بشه از اون دادگاه، پرونده میره به دادگاه بالاتر که بهش گفته میشه دادگاه تجدیدنظر استان. البته اگر مهریه ای که دارید مطالبه می کنید ارزشش کمتر از 50 میلیون تومن باشه با قانون جدیدی که تحت عنوان قانون شوراهای حل اختلاف میشناسیم، در دادگاه صلح رسیدگی میشه و آراء تا زیر مبلغ 50 میلیون تومن، قابل تجدیدنظرخواهی نیستن و حکمشون قطعی به حساب میاد.
فرق دیگه رای غیابی با رای حضوری اینه که اگر یک رایی غیابی صادر بشه تا آخرش یعنی تا صدور اجرائیه و ابلاغ اجرائیه، غیابی بمونه برای اجراش باید ضامن معرفی کنید و الا وارد مرحله اجرای احکام نمیشه.
دیده شده که بعضی شعب دادگاه، رای غیابی رو، قبل از صدور اجرائیه ضامن می خوان که این، از بیخ و بن اشتباهه. قطعا بدونید که درست میگیم و می تونید با اون مدیر دفتری که برای صدور اجرائیه از شما ضامن می خواد وارد گفتگو بشید و ازش بخواید که قانون رو مجددا مرور کنه و ببینه که در قانون پیش بینی کرده که اگر اجرائیه رو طرف باز کرد و دید، دیگه برای اجرای رای ضامن لازم نیست که این خودش به این معناست که ابلاغ اجرائیه، ادامه شانس و فرصت شماست که رای از غیابی بودن خارج بشه پس اینجا هنوز ضامن لازم نیست.
اما رای حضوری، این مشکلات رو نداره و بدون ضامن، می تونید وارد مرحله اجرای احکام کنید پرونده رو.
البته الان عجله نکنید فعلا در مرحله قطعیت رای هستیم.
قطعیت چی بود؟ پایان مدت تجدیدنظر رای حضوری و واخواهی رای غیابی. البته رای غیابی هم واخواهی داره هم تجدیدنظر و هردو مهلت 20 روزه دارند که میشه 40 روز که شما بگیر 44 روز و بعد از 44 روز از ابلاغ رای در سامانه ابلاغ، رای قطعی شده به حساب میاد.
از اینجا به بعد می تونید تازه درخواست صدور اجرائیه کنید که باید تمام این امور از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی انجام بشه و البته قول دادن که خیلی از درخواست ها رو بشه از طریق کارتابل شخصی (خدمات قضایی من) انجام داد اما تا الان که این مقاله رو می نویسیم، هنوز صدور اجرائیه داخل این کارتابل نیومده.
پس اجرائیه صادر میشه و به محکوم علیه که همون زوج هست به عنوان بدهکار مهریه، ابلاغ می شه. شما هم بعد از اتمام 12 روز از تاریخ ابلاغ اجرائیه می تونید به شعبه مراجعه کنید و درخواست تشکیل پرونده اجرایی کنید که دفتر شعبه اجرائیه و مدارک لازم دیگر را ضمیمه و شما با اوراق مذکور به اجرای احکام مراجعه میکنید.
در مرحله ی بعد با مراجعه به سایت adliran.ir از قسمت نوبت دهی قضایی، نوبت اجرای احکام بگیرید و به دادورز مربوطه مراجعه کنید و تقاضای استعلامات سه گانه که اکنون پنج گانه هم مصطلح شده جهت شناسایی اموال بدهکار بکنین دادورز به صورت آنلاین استعلام میکنه که آیا شوهر مالی داره یا نه.
ممکنه مالی به نامش بوده و اون رو به نام شخص دیگه ای زده باشه که در اینجا، اگر این کار رو کرده باشه شما یکسری حقوق جدید پیدا می کنید که می تونید ازش استفاده کنید که در جای خودش توضیح می دیم.
خلاصه اینکه اگر در مرحله اجرا، مالی داشت نامه ی توقیفش را میزنند و بعدش در بازه ی زمانی ای که کمتر از شش ماه زمان میبره مراحل ارزیابی و کارشناسی و مزایده و غیره انجام میشه و شما میتونید مهریه ی خودتون رو از مزایده و فروش اون مال دریافت کنید.
اینجا هم باز مطالبی وجود داره. مثلا اینکه اگر مالی از شوهر پیدا بشه ولی اون بیاد ادعا کنه که اینها مستثنیات دین هست. یا اینکه مال شناسایی و توقیف بشه و بعد یکی بیاد ادعا کنه که قبل از اینکه شما توقیف کنید اون مال رو خریده و مسایلی از این قبیل که هر کدوم دفاعیات خاص خودش رو داره و شما نباید ناامید بشید.
البته این قضایا در مراحل توقیف اموال از طریق اداره ثبت هم ممکنه پیش بیاد منتها مراحل اقداماتش در دادگاه و اداره ثبت خیلی از هم متفاوته که سرجاش صحبت می کنیم و فعلا همینقدر بدونید که این احتمالات وجود داره بسه. پس ببینید یه پرونده مهریه که در نظر خیلی ها خیلی ساده میاد تا چه اندازه می تونه پیچیده باشه و چه مشکلاتی در مسیر وصول مهریه ایجاد بشه.
اگر اموالی از زوج شناسایی نشد در پاسخ استعلام، درخواست اخطار به زوج کنید که این اخطار، با مهلت 7 یا 10روزه برای جلب طرف صادر میشه که بهش مهلت میدن که ظرف 7 یا 10 روز بیاد و مهریه رو پرداخت کنه در غیر اینصورت جلب خواهد شد.
البته هر اخطاری 2 روز هم بهش اضافه میشه که اصطلاحا بهش گفته میشه روز ابلاغ و روز اقدام. یعنی اگر 7 روزه صادر شد، بعد از گذشت 9 روز و اگر 10 روزه صادر شد، بعد از گذشت 12 روز از ابلاغ اخطاریه به استناد ماده 3 قانون نحوه ی اجرای محکومیت های مالی میتونید درخواست جلب زوج رو بکنید که جلب صادر و برگ جلب به شما داده میشه.
بار اول هم جلبی که صادر می کنند با اختیارات محدودی هست در حد مراجعه به درب منزل و غیره و ورود به منزل نداره اما در بارهای بعدی، ورود به منزل و مخفیگاه و قفل ساز و غیره هم میدن.
حالا رسیدیم به قسمت دارک ماجرا. البته دارک برای خانم ها. و اون اینکه قانونا هر کسی، هر بدهی داشته باشه که بابتش در دادگاه، حکم محکومیت صادر شده باشه، ظرف 30 روز از تاریخ صدور اجرائیه، می تونه تقاضای اعسار از پرداخت محکوم به رو تقدیم دادگاه کنه و صرف تقدیم دادخواست اعسار، مانع صدور حکم جلب میشه. و تا پایان مدتی که به اعسارش در مراحل بدوی و تجدیدنظر رسیدگی بشه از جلب مصونه و نمیشه هیچ کاریش هم کرد.
البته طی این مدت اگر مالی ازش پیدا کنید می تونید توقیف کنید اما اگر پیدا نشد هیچ. حکم اعسار هم که صادر شد، یه پیش قسطی در نظر می گیرند که در جای خودش توضیح میدیم و شما فقط می تونید تا مقدار اون پیش قسط، حکم جلب بگیرید و تمام.
در مورد اعسار از پرداخت مهریه که دادخواستی هست که زوج بلافاصله پس از محکومیت پرداخت مهریه طرح میکنه مطالب زیادی هست که باید دقت کنید.
جلسه ی رسیدگی تعیین میشه و به طرفین ابلاغ میشه فکر نکنید شرکت در جلسه ی دادگاه اعسار فایده ای نداره، تجربی میگیم به شما که نه اینطور نیست حتما به استشهادیه ای که ضمیمه ی دادخواست شده دقت کنید چون ممکنه ایراداتی داشته باشه و باعث پیروزی شما در این دادگاه بشه اما دادگاه ها درکل، به دعوی اعسار از پرداخت مهریه نگاه مثبتی دارند و مهریه را با تعیین پیش پرداخت و اقساط تقسیط می نمایند که این اقساط غالبا از ده ماه و یکسال شروع می شه.
تامین خواسته
درخواست تامین خواسته در دعوی مطالبه ی مهریه ، از طرف زوجه مطرح میشه و از مواردی هست که اگر مالی از زوج سراغ دارید که احساستون میگه می خواد به دیگری منتقل کنه، می تونید از طریق این درخواست، اون مال رو قبل از رسیدگی به اصل دعوی، توقیف کنید و تامین خواسته از مواردی هست که کمک زیادی به طلبکار میکنه.
با توجه به اینکه سند ازدواج سند رسمی هستش، برای مطالبه ی مهریه که در همین سند درج شده به استناد بند الف ماده 108 قانون آیین دادرسی مدنی میتونید درخواست تامین خواسته کنید که این درخواست رو باید طی دادخواست با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت و برای شما به دادگاه ارسال بشه.
بعد منتظر ابلاغ از سوی شعب دادگاه نباشید یعنی وکلای گروه عدل آذر این کار رو نمیکنن و فردای روزی که درخواست تامین خواسته رو ثبت کردند، بلافاصله به دادگاه مراجعه می کنند برای پیگیری ولی غالبا شعب دادگاه به مراجعین بیان می کنند که باید نتظر ابلاغ بمونن. خب این ممکنه باعث تضییع حق طرف بشه و مال منتقل بشه و دیگه فایده ای نداشته باشه.
بعد از ثبت با کدرهگیری که در دادخواست ثبت شده به واحد ارجاع دادگاه خانواده برید و بخواید که دادخواستتون رو به شعبه ارجاع بدن و بعد با مراجعه به شعبه و تشکیل پرونده نزد قاضی محترم حاضر بشید و بخواید که قرار تامین خواسته صادر بشه و بعد از صدور به اجرای احکام مراجعه و درخواست استعلامات سه گانه کنید و در صورت شناسایی اموال از دادورز بخواید که نامه ی توقیف اموال شناسایی شده رو بزنه.
این کار برای شما این فایده رو داره که زوج اموال رو نتونه منتقل کنه و امکان اجرای رای مهریه و دریافت مهریه بعد از صدور از این اموال برای شما وجود داشته باشه و منتها اینجا چندتا نکته وجود داره.
یکی اینکه تامین خواسته یعنی اینکه اگر مال داشت توقیف میشه و اگر نداشت هیچ. یعنی فکر نکنید که بعد از عدم شناسایی اموال در این مرحله، می تونید طرف رو جلب کنید. خصوصیت دیگه ای که تامین خواسته داره اینه که در تامین خواسته، اگر مالی شناسایی بشه صرفا توقیف ثبتی میشه و نه فیزیکی. به این معنا که اگر ماشین به نام زوج بود، نامه ای به راهور می زنند که اگر ماشین دارد توقیف ثبتی است و قابل نقل و انتقال نیست. و اینکه در تامین خواسته، تا پایان قطعیت حکم، و تا پرونده وارد مرحله اجرای احکام نشده، نمی تونید برید سراغ توقیف فیزیکی مال و مزایده و غیره.
باید بدونین پس از تقسیط مهریه نیز اگر زوج پیش پرداخت را پرداخت نکنه میتونین برین اجرای احکام و درخواست جلبش رو کنین و این روند در مورد عدم پرداخت اقساط مهریه توسط زوج هم صدق میکنه.