اخذ گواهی انحصار وراثت محدود ظرف حدود 10 روز و نامحدود ظرف حدود 40 روز با وکلای مجموعه حقوقی عدل آذر
وقتی شخصی فوت میکنه اموالش به وراثش منتقل میشه اما برای اینکه ورثه بتونن سهم الارث خودشون از اموال رو بگیرند باید درمرجع صالح که قبل از شروع به کار دادگاه های صلح، شورای حل اختلاف بود ورثه بودن و تعداد ورثه ی متوفی را با دلایل و مدارکی که اینجا برایتان بیان خواهیم کرد اثبات و توسط دادگاه صلحی که محل اقامت متوفی در آن حوزه هست مورد رای قرار بگیره که به آن گواهی حصر وراثت یا گواهی انحصار وراثت گفته میشه.
انحصار وراثت یعنی چه؟
انحصار وراثت یعنی شناسایی و تایید ورثه فرد متوفی و میزان سهمی که به هر یک از ورثه تعلق میگیرد.
در گواهی حصر وراثت تعداد وراث، نسبت آن ها با شخصی که فوت کرده و سهم هر کدام از ارث مشخص می شود.
چرا لازمه گواهی حصر وراثت بگیریم؟
وراث برای اینکه بتونن سهم خودشون از ارث و ذینفع یا طلبکار برای اینکه بتونه به حق خودش از اموال متوفی برسه برای مراجعه به ادرات، بانک ها، دفاتر اسناد رسمی، تقدیم دعوی در دادگاه ها برای تقسیم اموال(ارث) باید گواهی انحصار وراثت داشته باشند.اولین مرحله برای تقسیم اموال و یا همون ترکه، گرفتن گواهی انحصار وراثت هست.
برای گرفتن گواهی انحصار وراثت از کجا شروع کنیم؟
ابتدا گواهی فوت متوفی رو از اداره ی ثبت احوال دریافت کنید کد ملی متوفی و سال فوت و همچنین مدارکتون که نشون بده شما از ورثه هستید یا ذینفع رو همراه داشته باشید چون ممکنه اداره ی ثبت احوال از صدور گواهی فوت و تحویل آن به شما خودداری کنه.سپس فرم استشهادیه حصر وراثت را تهیه که به آسانی از سایت ها قابل تهیه هست سپس فرم مذکور رو پر میکنید و به همراه سه نفر شاهد که میتوانند مرد و یا زن و یا هر دو باشد به یک دفتر اسناد رسمی مراجعه و تعداد ورثه در دفتر اسناد رسمی گواهی می شود.
سابقا اگر متوفی قبل از سال 95 فوت کرده بود نیازی به دریافت گواهی تسلیم اظهارنامه ی مالیاتی نبود و مابقی باید این گواهی را اخذ میکردند اما خبر خوب اینکه اکنون برای تقدیم دادخواست انحصار وراثت و صدور رای حصر وراثت نیازی به گواهی اظهارنامه ی مالیاتی نیست.حالا وقتشه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنی و دادخواست صدور گواهی انحصار وراثت رو به پیوست هر گونه مدارک شناسایی از خودتون که نشون بده شما ذینفع هستید و یا از ورثه ی متوفی هستید رو که میتونه این مدارک شناسنامه، سند ازدواج، وکالتنامه، قرارداد و ….. باشه رو به دادگاه صلحی که آخرین اقامتگاه متوفی اونجا بوده و یا به اصطلاح اونجا فوت کرده ارسال کنید.
اگر مدارک شناسایی سایر وراث رو در اختیار داشتید حتما ضمیمه کنید حالا ممکنه براتون سوال پیش بیاد که اگر مدارک شناسایی وراث رو نداشتیم و یا اطلاعاتی از آن ها در اختیارمون نبود و ورثه هم برای گرفتن گواهی حصر وراثت با ما همکاری نمیکردند چه کنیم؟ نمیتونیم گواهی اخذ کنیم؟
پاسخ: اصلا نگران نباشید شما میتونید باز هم طرح دادخواست کنید پس از ارجاع دادخواست به شعبه ابلاغی به شما زده میشه برای ارائه ی مدارک اینجا دادگاه محترم نامه ای تحت عنوان استعلام از ثبت احوال با این موضوع که آخرین مشخصات شناسنامه ای و حیات و ممات پدر و مادر و همسر و فرزند متوفی رو اعلام کنید رو به ثبت احوال مربوطه میزنه و با توجه به پاسخ استعلام گواهی حصر وراثت رو صادر میکنه و به شما ابلاغ میشه.
چه افرادی میتونن درخواست صدور گواهی انحصار وراثت کنند؟
- وراث متوفی
- طلبکاران متوفی که البته باید دلایل و مدارکی که نشان دهنده ی طلب و یا حق قانونی آنها باشه رو داشته باشند
- وصی متوفی اگر وصیتی وجود داشته باشد و لازم باشد وصی آن را اجرا کند
- موصی له یعنی کسی که متوفی به نفع او و برای او وصیت کرده باشد
- ذینفع کسی که نفعی داشته باشد مثلا اگر مالی را از ورثه ی متوفی خریده باشد
چه مدارکی برای اخذ گواهی حصر وراثت باید داشته باشیم؟
1-گواهی فوت
2-شناسنامه ی متوفی(اگر نداشتید وکلای عدل آذر برای شما راه حلی پیدا میکنند)
3-شناسنامه ی ورثه
4-مدارک شناسایی دادخواست دهنده یا ذینفع
5-سند ازدواج یا رونوشت آن
6-استشهادیه حصر وراثت تنظیمی در دفتر اسناد رسمی
7-مدارک ذیحقی و یا ذینفعی از جمله قرارداد، وکالتنامه و یا غیره…
گواهی حصر وراثت محدود و نامحدود
طبق بخشنامه ی شماره 38384 مورخ 07/07/1399 وزارت دادگستری اگر شخصی که فوت کرده اموالش و یا ارزش اموالش بیش از 50 میلیون تومان باشد باید درخواست گواهی انحصار وراثت نامحدود بشه و اگر کمتر از 50 میلیون تومن باشه درخواست گواهی انحصار وراثت محدود.
تفاوت این دو فقط در نشر آگهی هست که برای صدور گواهی انحصار وراثت نامحدود باید نشر آگهی صورت گیرد که باعث میشه دریافت گواهی کمی زمان بر شود.
یادتون باشه حتما در دادخواستتون مشخص کنید که میخواهید گواهی حصر وراثت محدود صادر بشه یا نامحدود.
شمارو از تغییر مهمی که البته هنوز اجرایی نشده ولی اجرای آن بسیار نزدیک است مطلع میکنیم و اون مصوبه مجلس شورای اسلامی در سال 1402 هست که به موجب این مصوبه سازمان ثبت احوال موظف هست ظرف 20 روز پس از ثبت فوت، خودکار و بدون اینکه نیاز به درخواست باشه، گواهی انحصار وراثت را صادر و ابلاغ کنه.
اخذ انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور چگونه است؟
اول از همه باید بدونید که شخصی که در خارج از کشور زندگی میکنه هم در اموری مثل ازدواج طلاق ارث تابع قانون کشور خودش یعنی ایران هست و این یعنی شما برای گرفتن گواهی حصر وراثت ایرانیان مقیم خارج از کشور هم باید قانون ایران رو اجرا کنید.
برای گرفتن گواهی انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور از کجا شروع کنیم؟
شما اولین کارتون مراجعه به نزدیکترین کنسولگری ایران در کشوری هست که متوفی اونجا زندگی میکرده و حتما اصل شناسنامه و کارت ملی و اصل اوراق خارجی که نشون میده اون شخص فوت کرده رو داشته باشید بعد کنسولگری مدارک رو بررسی میکنه و اگر مورد تاییدش بود مدارک رو به ثبت احوال ایران ارسال میکنه و واقعه ی فوت در ثبت احوال ایران ثبت و تازه شما میتونید مراحل اخذ انحصار وراثت رو شروع کنید.
در واقع کنسولگری ایران در کشور خارجی به عنوان نماینده ی کشور ایران به شهروندان ایرانی کمک میکنه تا بتونند امور حقوقی و قانونیشون رو پیگیری کنند.
اینجا ابتدا فرم استشهادیه حصر وراثت را تهیه که به آسانی از سایت ها قابل تهیه هست سپس فرم مذکور رو پر میکنید و به همراه سه نفر شاهد که میتوانند مرد و یا زن و یا هر دو باشد به یک دفتر اسناد رسمی مراجعه و تعداد ورثه در دفتر اسناد رسمی گواهی می شود.
سابقا اگر متوفی قبل از سال 95 فوت کرده بود نیازی به دریافت گواهی تسلیم اظهارنامه ی مالیاتی نبود و مابقی باید این گواهی را اخذ میکردند اما خبر خوب اینکه اکنون برای تقدیم دادخواست انحصار وراثت و صدور رای حصر وراثت نیازی به گواهی اظهارنامه ی مالیاتی نیست.حالا وقتشه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنی و دادخواست صدور گواهی انحصار وراثت رو به پیوست هر گونه مدارک شناسایی از خودتون که نشون بده شما ذینفع هستید و یا از ورثه ی متوفی هستید رو که میتونه این مدارک شناسنامه، سند ازدواج، وکالتنامه، قرارداد و ….. باشه رو به دادگاه صلحی که آخرین محل سکونت متوفی در ایران اونجا بوده ارسال کنید.
اگر مدارک شناسایی سایر وراث رو در اختیار داشتید حتما ضمیمه کنید حالا ممکنه براتون سوال پیش بیاد که اگر مدارک شناسایی وراث رو نداشتیم و یا اطلاعاتی از آن ها در اختیارمون نبود و ورثه هم برای گرفتن گواهی حصر وراثت با ما همکاری نمیکردند چه کنیم؟ نمیتونیم گواهی اخذ کنیم؟
پاسخ: اصلا نگران نباشید شما میتونید باز هم طرح دادخواست کنید پس از ارجاع دادخواست به شعبه ابلاغی به شما زده میشه برای ارائه ی مدارک اینجا دادگاه محترم نامه ای تحت عنوان استعلام از ثبت احوال با این موضوع که آخرین مشخصات شناسنامه ای و حیات و ممات پدر و مادر و همسر و فرزند متوفی رو اعلام کنید رو به ثبت احوال مربوطه میزنه و با توجه به پاسخ استعلام گواهی حصر وراثت رو صادر میکنه و به شما ابلاغ میشه.
مدارک لازم برای اخذ گواهی حصر وراثت ایرانیان خارج از کشور نیز مانند ایرانیان داخل کشور است که در بالا برای شما عزیزان نوشتیم.
توصیه ی مجموعه حقوقی عدل آذر به شما اینه که به دلیل پیچیدگی هایی که در مراحل اخذ گواهی وجود داره برای انجام این کار از یک وکیل متخصص و آگاه به قوانین و مقررات ارث و انحصار وراثت استفاده کنید تا با سرعت و دقت بیشتری شما رو به نتیجه برسونه.
نحوه ی وکالت دادن به وکیل از طرف ایرانیان خارج از کشور چگونه است؟
اول از همه باید در سامانه میخک ثبت نام کنید با استفاده از این سامانه و وارد کردن اطلاعات و احراز هویت میتونن نوع وکالتنامه ای رو که میخوان بدن انتخاب کنن و به شخصی که میخوان وکالت بدن.بعد از ثبت و تایید هم وکیل میتونه بره وزارت امور خارجه و وکالتنامه رو دریافت کنه.
چطور در سامانه میخک ثبت نام کنیم؟
- وارد سایت سامانه میخک شوید.
- در صفحه اصلی، گزینه ثبت نام را انتخاب کنید.
- در فرم ثبت نام، اطلاعات خواسته شده مانند نام و نام خانوادگی، شماره تماس، ایمیل و رمز عبور را وارد کنید.
- توافقنامه و قوانین استفاده از سامانه را مطالعه نمایید و با آن موافقت خود را اعلام کنید.
- بر روی دکمه ثبت نام کلیک کنید.
- حساب کاربری شما برای سامانه میخک ایجاد شده است.